Bugun...


SALİHA ÜNAL

facebook-paylas
BİR RÖNESANS BAŞYAPITI: DAVUD
Tarih: 03-09-2023 11:11:00 Güncelleme: 03-09-2023 11:11:00


BİR RÖNESANS BAŞYAPITI: DAVUD

 

"Kafamda

Davud’a dair bir görüntü yarattım ve Davud’a ait olmayan her şeyi mermerden attım."

 

Michelangelo

 

"Bu yapıt bütün çağdaş ve klasik heykellerin ister Yunan,ister Latin olsun ününü elinden aldı."

Sayfa 50

Bruno Nardini

Michelangelo

 

"Leonardo genç Michelangelo 'ya hayranlık duyuyor, kendi dengi bir sanatçı olarak olağanüstü yeteneklerini teslim ediyordu. Michelangelo ise ,aksine, açıkça Leonardo'yu kiskaniyordu. Çekememezlik değildi bu, doğal ve içgüdüsel bir rekabet duygusuydu."

Sayfa 55

Bruno Nardini

Michelangelo

 

İngilizce adı David of Michelangelo olan Davut Heykeli, İtalyan Rönesans sanatçısı Michelangelo’nun en iyi iki heykelinden biridir. Eser Rönesans dönemi heykellerinin bir başyapıtı olarak kabul edilmektedir. Heykel dünya çapında ikonik olabilmeyi başarabilmiş nadir eserlerden bir tanesidir. Bu nadide eserin sergilendiği İtalya Floransa’daki Akademi Galerisi her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.Davut Heykeli, Floransa Katedralin’e konulmak üzere Michelangelo’ya sipariş edilmiştir; fakat yapımından sonra Piazzo Signoria Meydanı’na yerleştirilmiştir. Çünkü eser o kadar çok beğeni toplamıştır ki herkesin görebileceği bir yerde sergilenmek istenmiştir. Ancak eser açık alanda zarar görmemesi için 1873 yılında Galeri Akademisi’ne taşınmıştır. Buna rağmen bir saldırgan heykele çekiç ile vurarak heykelin sol ayak parmağını kırmıştır. Heykel, günümüzde halen Akademi Galerisi’nde sergilenmek ile birlikte Piazza Signoria Meydanı’nda da bir kopyası bulunmaktadır.

Geniş çevrelerce de Michelangelo'nun (Pietà ile birlikte) en iyi iki heykelinden biri ve Rönesans heykel sanatının bir başyapıtı kabul edilmektedir.

Davut’u yapmadan 5 yıl evvel, Michelangelo’yu üne kavuşturan eser “Pieta”ydı. Ancak 29 yaşındaki Yüksek Rönesans Sanatçısı’nı usta bir heykeltraş yapan eser Davut olmuştur. Bu ün ve başarı, 1508’de Sistine Şapeli’ndeki eserine başlamasıyla devam etmiştir.

Eser, Davut'un Golyat'a saldırmaya karar verdiği anı simgelemektedir. 5,17 metre yüksekliğindeki mermer heykel Floransa'nın bir sembolü niteliğindedir.

 

Gene de" diye sözünü sürdürdü papa  "bence altınla rötüşlanması gerekirdi."

 

"Ben Papa Hazretleri, altın taşıdığını görmüyorum insanların."

 

"Böyle gösterişsiz olacak."

 

"Oraya resmettiklerim de Papa Hazretleri, gösterişsiz kimselerdi."

Can Yayınları

Bruno Nardini

Michelangelo

 

Davut Heykeli’nin yapımına 1501 yılında başlanmış ve heykel 1504 yılında tamamlanmıştır. Heykel 5.17 metre yüksekliğinde ve tek blok mermer şeklindedir. Davut Heykeli, ilahi yaratılışı taklit ettiği için “mükemmel insanı” tasvir etmektedir ve erkek form bilgisi temel alınarak disegno sanatsal disiplini ile şekillendirilmiştir. Bu sanatsal disipline göre, heykel sanatı en iyi sanat şeklidir ve Michelangelo’nun bu disipline bağlığı eser incelendiğinde açıkça görülmektedir. Bunun yanı sıra, Michelangelo oldukça gerçekçi ve detaylı bir anatomi ile hazırladığı eserini gözler önüne serip sanatında ne kadar başarılı olduğunu kanıtlamıştır.

 

Heykel mükemmel insanı betimliyor olsa da oranları ortalama bir insanınkinden üç kat daha fazladır. Ayrıca heykelin başı ve üst vücudu, alt vücuduna göre daha büyüktür. Bunun sebebi ise heykelin katedralde yüksekçe bir kaidenin üzerine oturtulmak üzere yapılmış olmasıdır. Eğer eser katedralde oturtulmuş vaziyette sergilenseydi, karşıdan bakıldığında orantılı gözükecekti. Buna ek olarak, Davut'un sağ eline dikkatlice bakarsanız vücudunun geri kalanına oranla fazla büyük kaldığını farkedersiniz. Bu asimetrinin, Michelangelo'nun Davut'a verdiği “Manu Fortis” (güçlü el) takma adından kaynaklandığı düşünülmektedir.Sol elinde sapan sağ elinde ise taş vardır.Davut Solaktır

Sağ elinin gücünü görüp tam tersini düşünebilirsiniz. Ama bedeninin duruşu ve elini kullanışı bir solak olduğunu açıkça göstermektedir.  Michelangelo, Davut heykelini daha önce iki heykeltraşın attığı bir mermerden yaptı. Agostino di Duccio, mermeri 10 yıl bir köşede hiç dokunmadan bekletti. Sonra Rosselino, mermerin üzerinde küçük bir kırık yaptı ve bu mermerle çalışmanın çok zor olacağına karar verdi. Mermer Michelangelo’nun eline geçtiğinde 40 yıldır birinin onu alıp işlemesini bekler haldeydi.

 

Uzun Seneler Boyunca Politik Bir Simge Olmuştur

Birçok tartışmanın sonunda, Davut’un  Plazzo Della Signora’nın dışarısında konumlandırılmasına karar verildi. Burası Floransa Hükümeti ofislerinin içinde bulunduğu bir yer olduğu için, halkın zihninde heykelin politikayla güçlü bir bağı olduğu yer etti. Bunun gibi bazı politik izler, heykelin ilk zamanlarda iki kez saldırıya uğramasına da sebep olmuştu. Protestocular, heykeli sunulduğu ilk sene taşlamış, 1527 senesinde Medici karşıtı isyancılar ise Davut’un sol kolunu kırıp üç parçaya ayırmıştı.

Birden Fazla Replikası Vardır

Davut dünyadaki en meşhur heykellerden biridir. T-Shirtler, Mousepadler, Posterler, Bardaklar ve hayal edebileceğiniz her alanda yer almıştır. Ancak bunların haricinde tam anlamıyla birebir denilebilecek taklitleri de vardır. Bunlardan ikisi Floransa’da… Orjinal heykel bir müzedeyken, gerçek ölçülerdeki kopyalarından birisi Plazzıo Vecchio’nun önünde duruyor.

İtalyan Hükümeti, 1873’ten beri Galleria dell’Accademia’da sergilenen Davut’un aslında kime ait olduğunu bilmek istedi. 2010’da hükümet, heykelin aidiyeti konusunu netleştirmek adına bir kampanya başlattı. Heykel, Floransa şehrine mi yoksa tümüyle İtalyan ulusuna mı aitti? Bu hususta açılan dava hala devam ederken, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Floransa Belediye Başkanı olduğu dönemde, “Bu durum Davut Calut’a Karşı’nın yeni bir örneğidir. Bizim mücadelemiz, kültürle geçimini sağlayan bir şehrin, kültürel mirasını yönetmenin farklı bir yolunu bulmakla ilgili” şeklinde bir açıklama yapmıştır.

 

Sakalım göğe çevrili, hörgücümün tepesinde

 

beynimin bir parçası, kadın başlı, kuş gövdeliyim,

 

gudubet bir canavar, hep fırçalar sallıyor elim,

 

boyalar damladıkça süslü bir mozaik var yerde.

 

 Giovanni, sen savun bundan sonra

 

resim sanatını ve onurumu benim,

 

burada halim iyi değil, ressam da değilim.

 

Michelangelo’nun, Sistine Şapel’i freskleri için çalıştığı sırada Pistoyalı Giovanni’ye yazdığı bir şiiri.

Yukarıdaki şiirden de anlaşılacağı gibi sanatçı kendini her zaman bir heykeltraş olarak hissetmiş ve öyle yaşamıştır, resim de yapmasına rağmen heykel yaptığında mutlu olmuştur.

 

"İnsan elleriyle değil, beyniyle resim çizer." Michelangelo

 

Gökçen Saliha Ünal

#Floransa #Davut #Michelangelo #sanattarihi #DavidofMichelangelo #heykel #art #PiazzoSignoria





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI